Proef de passie

Onze inkopers gaan regelmatig bij onze partners op bezoek. Samen worden nieuwe jaargangen geproefd en huidige trends besproken. Zo vinden we de beste wijnen, tegen de voordeligste prijzen, voor jou! Maar om hier optimaal van te kunnen genieten wil je wellicht wat meer weten over hoe je ze het best kunt drinken. Welke glazen kun je het best voor welke wijnen gebruiken? En wanneer moet je welke wijn decanteren bijvoorbeeld. Lees al onze tips voor een optimale wijnbeleving. Genieten gegarandeerd!

 

Het maakt echt uit welk wijnglas je gebruikt bij een bepaalde soort wijn. Je smaakbeleving zal zeker anders zijn wanneer je een ander glas gebruikt voor dezelfde wijn. Wanneer je het juiste glas gebruikt bij de juiste wijn blijven de natuurlijke aroma’s behouden. Hierdoor proef je de wijn beter, omdat de echte smaak in je mond loskomt.

 

Witte wijnglazen

Het witte wijnglas staat bekend om zijn smalle kelk. Hierdoor komt er zo min mogelijk zuurstof bij de wijn, waardoor de aroma’s langer bewaard blijven. Ook zorgt het smalle glas ervoor dat de wijn langer koel blijft.

 

Rode wijnglazen

Bij rode wijn is het de bedoeling dat de wijn in aanraking komt met zuurstof. Het rode wijnglas is ontworpen met een brede kelk, waardoor de smaak en reuk van de wijn verrijkt kunnen worden. De wijn vloeit hierdoor intens op de tong.  Meestal is de bol van de kelk breed ontworpen, zodat je de wijn goed kunt walsen.

 

Champagneglazen

Deze wijn uit de wijnstreek Champagne in Frankrijk wordt veelal gebruikt bij feestelijke gelegenheden. Niet iedereen is het eens over de vorm van het champagneglas. Moet de champagne geserveerd worden in een flûte of toch in een breed en laag coupeglas? Vele kenners beweren dat het bij een flûte gaat om de uitstraling van het champagne drinken, maar onderzoek verklaart dat er wel degelijk verschil in zit. Bij het smalle glas worden de bubbels immers langer behouden, waardoor je meer plezier hebt van het drinken van champagne.

 

Mousserende wijnglazen

Champagneglazen hebben een grote overeenkomst met de mousserende wijnglazen. Echter wordt er onder mousserende wijnen niet alleen champagne, maar ook prosecco, cava enzovoorts verstaan. Bij deze wijnen draait het er om dat de bubbels zo lang mogelijk worden behouden. Hiervoor is het lange en smalle glas de beste optie.

Decanteren is het overschenken van wijn in een glazen karaf. Het wordt ook wel karafferen genoemd.

Je decanteert vaak wat oudere wijn om de droesem (het bezinksel) van de wijn te scheiden, of om bij deze wat oudere wijnen lucht bij de wijn te laten komen, zodat de wijn zich opent en zichzelf zachter presenteert. Oudere wijnen hebben wat meer zuurstof nodig om tot dit effect te komen en daarom wordt de wijn vaak ook nog gewalst in de karaf.

Grote kans dat je geen wijkelder bezit. Dus wat is dan de beste plek voor jouw wijncollectie? Iedereen die wel eens in een wijnkelder is geweest, weet dat het er koel is. Warmte is de grootste vijand van wijn, dus zet je wijn koud. Aangezien koelte de wijn niet aantast is de koelkast de meest veilige plek. Met een wijnklimaatkast kun je de temperaturen van je favoriete wijnen optimaal regulieren voor een uitstekende smaakbeleving.

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar er zijn bepaalde soorten wijnen en gerechten die uitstekend te combineren zijn. We geven je de beste wijnspijstips

Witte wijn

Witte wijn kun je eigenlijk het hele jaar drinken. In de zomer is het lekker verfrissend, maar in de winter kun je een witte wijn ook heel goed drinken bij een diner. Vaak geldt: hoe lichter het vlees, hoe witter de wijn. Witte wijn valt dus goed te combineren met kalkoen of kip, maar witte wijn is ook een goede keuze in combinatie met vis.

Rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleurstoffen van de druiven en de leeftijd van de wijn bepalen de kleur. De ene is wat zwaarder dan de andere en past weer beter bij bepaalde gerechten. Staat er rundvlees op het menu? Kies dan voor een rode wijn. De regel hier is: hoe vetter het vlees, hoe voller de wijn. Als je het stuk vlees met een bepaalde saus serveert, kun je de wijn hier ook apart op aanpassen of zelfs een beetje van de wijn die je bij je gerecht drinkt verwerken in de saus die je bij je stuk vlees presenteert.

Rosé

Rosé is een wijn die voornamelijk in de zomer wordt gedronken. Er zijn vele verschillende soorten rosé; van een borrelrosé tot een zoete kruidige wijn. Doordat er zoveel diverse stijlen zijn, kun je de wijn bij verschillende gerechten drinken. Een lichtroze rosé doet het heel goed bij een frisse salade. Gaan je barbecueën? Zet dan ook snel de rosé koud. Onze absolute favoriet is de Domaine Val D’astier! 

Shopping cart close