Checkmark Bestel hier uw favoriete Pinot Noir! 

Checkmark vanaf €50,- gratis verzending in Nederland

Checkmark Per fles te bestellen

Checkmark per fles te bestellen
Checkmark vanaf €50,- gratis verzending
Checkmark in Den Bosch en omgeving

Helemaal niet zo’n gekke vraag want je ziet het steeds vaker op etiketten van rode wijn staan. Vooral bij Italiaanse wijnen zie je dit.

Appasimento is een manier van wijn maken die je vooral ziet in de streek Veneto, waar ook de beroemde Amarone en broertje Ripasso vandaan komen. Ook in de streek Puglia, in het zuiden van Italië, zie je deze manier van wijn maken terug en de laatste 20 jaar ook in andere wijnlanden.

Maar wat is er dan zo speciaal aan deze manier van wijn maken?

Ze laten bij dit proces de druiven zo lang als mogelijk rijpen aan de wijnstokken, om ze vervolgens met de hand te oogsten. Hierna worden ze in kleine kratjes of op matten te drogen gelegd gedurende 120 dagen. Dit alles gebeurt in een droogruimte genaamd Fruttaio. Dit is een perfect geventileerde ruimte waar ook de wint een belangrijke rol speelt. Dit hele proces zorgt ervoor dat de druiven zeker 30 tot 40% van hun vocht verliezen door de verdamping. Wat er dan nog overblijft is een hoge concentratie van suiker en aroma’s en dit is dan de basis voor heerlijke smaakvolle wijnen.

Als volgt worden alle ingedroogde druiven ontsteelt, gekneusd en vergist. De vergisting gebeurt op een lage temperatuur die langzaam wordt opgebouwd tot 40 graden. Daarna rijpt de wijn 12 tot 18 maanden op grote houden vaten en aansluitend nog een tijdje op de fles.

Het resultaat is een wijn met een dieprode kleur en een intense fluweelachtige smaakbeleving.

Wil je een wijn proberen die op deze manier is gemaakt? Kies dan een keer voor de Passo del sud. Je vindt hem in onze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *