Categoriesuitleg productie rijpen

Wat betekent “Sur Lie” op een wijnetiket?

Foto 04 04 2021 09 26 58

De term ‘Sur Lie’ kwam in eerste instantie alleen voor bij witte wijn uit Frankrijk, met name uit de Loire. Tegenwoordig wordt deze techniek in veel meer landen toegepast.

‘Lie’ betekent letterlijk droesem, en ‘Sur Lie’ is het rijpen van de wijn op haar droesem en dode gistcellen, na de alcoholische gisting wordt de wijn die is uitgegist niet gefilterd, maar deze laat men nog enkele maanden rijpen op het vat of in roestvrijstalen tanks, in die droesem zitten nog resten gist en andere vaste stoffen die bij gebrek aan zuurstof,vanzelf gaan fermenteren.

Dit resulteert in een vollere rijpere complexe smaakbeleving.

In het Spaans heet dit Lias, kijk maar eens op het etiket van onze Rueda Tres Olmes, deze heeft ook dit proces ondergaan, en dat proef je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *