De term ‘Sur Lie’ kwam in eerste instantie alleen voor bij witte wijn uit Frankrijk, met name uit de Loire. Tegenwoordig wordt deze techniek in veel meer landen toegepast.

‘Lie’ betekent letterlijk droesem, en ‘Sur Lie’ is het rijpen van de wijn op haar droesem en dode gistcellen, na de alcoholische gisting wordt de wijn die is uitgegist niet gefilterd, maar deze laat men nog enkele maanden rijpen op het vat of in roestvrijstalen tanks, in die droesem zitten nog resten gist en andere vaste stoffen die bij gebrek aan zuurstof,vanzelf gaan fermenteren.

Dit resulteert in een vollere rijpere complexe smaakbeleving.

In het Spaans heet dit Lias, kijk maar eens op het etiket van onze Rueda Tres Olmes, deze heeft ook dit proces ondergaan, en dat proef je.

Eén reactie

  1. Vinoloog worden, dat lijkt me nog wel eens wat. Ik vind het ontzettend interessant om in dit artikel de betekenis van ‘sur lie’ te lezen en zou graag nog veel meer leren over verschillende soorten wijnen. Mijn man en ik drinken graag volle, complexe wijnen. Ik zal er eens op letten of ik een wijn met deze term op de fles kan vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *